Procesbegeleiding BVO darmkanker

Algemeen

Met ingang van 1 januari 2014 gaat het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker van start. Het is de bedoeling dat in 2019 alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar om de 2 jaar worden uitgenodigd om middels een faeces onderzoek mee te doen aan het onderzoek. In het stroomdiagram van dit onderzoek heeft ook de huisarts een plaats. De huisarts krijgt bij een positieve test een bericht van de screeningsorganisatie in principe 2 dagen voordat de patiënt zelf dit bericht krijgt.

Verwijsvoorwaarden

Bij een positieve faeces test wordt de patiënt uitgenodigd voor een intake bij het coloscopiecentrum . Die afspraak is door de screeningsorganisatie al gemaakt voor de patiënt.
Exclusie criteria voor een intake zijn:

  • Een levensverwachting van minder dan 5 jaar
  • Een proctocolectomie in de voorgeschiedenis
  • Onder behandeling voor darmkanker of IBD
  • De patiënt wil geen coloscopie

Huisarts

De huisarts beoordeelt in eerste instantie of er exclusie criteria zijn voor de intake.  Indien de patiënt verwezen wordt levert de huisarts via ZorgDomein of door het aan de patient mee te geven de volgende gegevens aan het coloscopie centrum:

  • De voorgeschiedenis
  • Actuele medicatie overzicht
  • Familiaire belasting

Patiƫnt

De patiënt neemt de gegevens van de huisarts mee naar het intake gesprek als deze niet via ZorgDomein zijn verzonden. De patiënt kan zelf een reeds gemaakte afspraak wijzigen door contact op te nemen met  de screeningsorganisatie.

Specialist

De specialist stuurt een afschrift van de uitslag naar de huisarts. Voor de follow up van het onderzoek draagt  de specialist zorg.

Voor meer specifieke informatie klik hier.

Datum laatste uitgave

april 2016

In samenwerking met Mw. M. Smits, Internist/MDL-arts,

A.H. Bollongino, Medisch Coördinator