CRP-sneltest

Algemeen

De CRP-sneltest wordt gebruikt om te differentiëren tussen een ernstige, bacteriële lage luchtweginfectie en de virale en andere oorzaken van een longprobleem. De huisarts kan snel en eenvoudig een ernstige infectie uitsluiten waardoor onnodig voorschrijven van antibiotica kan worden voorkomen. In 3 minuten tijd wordt de test uitgevoerd door het prikken van een druppel bloed die vervolgens met behulp van een teststrip en een testapparaat kan worden uitgevoerd.

Huisarts

1. Bestellen reagentia
De reagentia bestelt u via de Meditta website. De leverancier, Meditta en Zuyderland MC hebben kwaliteitsafspraken gemaakt ten aanzien van logistiek en registratie. Reagentia worden geleverd in eenheden van 15 stuks. Levertijd bedraagt 2-3 dagen. Voor vragen over het bestellen van reagentia kunt u terecht bij Meditta Support. Op de achterkant van de werkinstructie van het apparaat vindt u richtlijnen voor het bewaren van reagentia. Ook vindt u hier de namen en adressen van contactpersonen.

2. Nascholing huisarts
In de verplichte nascholing, een e-learning die staat op website: www.acutehoest.nl, wordt aandacht besteed aan:

  • Pneumonie of niet?
    Hoe kunnen we differentiëren tussen een ernstige en een niet-ernstige OLWI
  • Patiënt- en artsfactoren bij beslissingen over antibiotica
    Verwachtingen van de patiënt, eerdere ervaringen, een drukke wachtkamer. Toch een recept?
  • Pillen - de rol van antibiotica bij luchtweginfecties
    Hoeveel winst levert een ‘kuur’ nu op en zijn er specifieke groepen die er wel baat bij hebben?


Verder krijgt u tenminste 2 handvatten om uw consult te optimaliseren:

  • Praten – communicatieve vaardigheden bij acute hoest
  • Prikken – de CRP-sneltest bij acute hoest


3. Handreiking
Er is een handreiking opgesteld waarin aangegeven staat wat te doen bij de diverse uitslagen en welk advies de patiënt gegeven kan worden.

4. Foutmeldingen
Het kan voorkomen dat het apparaat een andere code aangeeft dan de uitslag. Het gaat hierbij om een foutmelding. Klik hier voor een overzicht van de mogelijke foutmeldingen waarbij de oorzaak en de te nemen actie worden weergegeven.

5. Wat te doen bij vragen en/of problemen
Vragen over de CRP/Afinion: POCT-team, Zuyderland Medisch Centrum Sittard/Geleen:
Tel: 088 - 459 52 58 (maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur)
E-mail: POCT@zuyderland.nl

Vragen over logistiek: logistiekmedewerker Meditta
Tel: 046 - 426 23 22
Website: www.meditta.nl

Laboratoriummedewerker Zuyderland MC

Het is van groot belang dat de CRP-uitslagen valide en betrouwbaar zijn en daarom wordt elke 3 maanden het apparaat op de praktijk gecontroleerd door een medewerker van het POCT-team van Zuyderland MC (POCT: point of care test = decentrale sneltest). De betreffende medewerker neemt vooraf contact op met de praktijk om datum en tijd af te spreken. De kwaliteitscontrole vergt verder geen tijd van u of uw medewerkers. De POCT-medewerker houdt een registratie bij van de kwaliteitscontrolemeting. De POCT-medewerkers zijn tevens voor u en uw medewerkers een vraagbaak daar waar het gaat om het gebruik van het apparaat en het bewaren en gebruiken van de reagentia. U vindt hun contactgegevens op de werkinstructie.

Bron, samenstellers, revisiedatum

Bron:
Samenstellers:
Revisiedatum: maart 2022