BPH (benigne prostaat hyperplasie) kan diffuus bloedverlies geven.
Macroscopische hematurie is bijna nooit het gevolg van prostaatca.
Gebruik van antistolling is geen oorzaak voor hematurie; zoek onderliggende aandoening.
Geneesmiddelen zoals rifampicine, nitrofurantoïne en methyldopa kleuren de urine. Zij geven een verkleuring van de dipstick maar in het sediment bevinden zich geen erytrocyten.
De dipstick is een goed screeningsinstrument. Een negatieve dipstick betekent: geen hematurie.
De sensitiviteit van de test is 90-100 %. De specificiteit is veel minder: 60-70%, dwz veel fout positieven. Daarom dient een positieve dipstick te worden gevolgd door onderzoek van een urinesediment.
Voor het onderzoek van een urinesediment moet verse urine worden gebruikt (binnen 30 minuten na lozing bekijken), anders kunnen celelementen en cilinders al niet meer aantoonbaar zijn (dit is variabel en afhankelijk van de samenstelling van de urine). Tevens kan het al dan niet aanwezig zijn van dysmorfe ery’s de oorzaak van de hematurie deels ophelderen.
Het aantal erytrocyten wordt geteld en daarnaast wordt er gekeken naar de aanwezigheid van erytrocytencilinders en dysmorfe erytrocyten (wijst op nefrogene origine).
Het gelijktijdig voorkomen van hematurie en proteïnurie wijst op een renale oorzaak.
Bij macroscopische hematurie:
Anamnese: hematurie in het begin of einde van de mictie of gedurende de hele mictie/duur/pijn/ mictieklachten/medicatie/bloedingen/roken (relatie met urotheliale tumoren)/“tampontest”(top rood, dan vaginaal bloedverlies, onderkant rood, dan bloed uit urinewegen).
Lichamelijk onderzoek: palpatie nieren/petechiën?/inspectie genitalia/rectaal toucher/ speculumonderzoek bij (postmenopauzale) vrouwen.
Laboratoriumbepalingen: Hb/creatinine/urinekweek.
De zin van PSA bepaling is op dit moment nog niet duidelijk.
Aanvullend onderzoek: X-buikoverzicht/echo nieren, blaas/ eventueel cytologie
Bij microscopische hematurie:
Anamnese: aanvullen met vragen naar traumata en extreme inspanningen.
Onderzoek: idem
Verwijzing bij:
Spoedverwijzing bij veel bloedverlies zonder verbetering binnen 2-3 dagen (als wel snel verbetering: onderzoek van prostaat, sediment, evt. kweek)
Bekijk hier de volledige werkafspraak hematurie