Intercollegiaal consult Zuyderland GGz (in revisie)

Algemeen

De consultfunctie houdt in dat een huisarts een vraag betreffende diagnostiek, behandeling of verwijzing, kosteloos kan voorleggen aan een specialist (psychiater, klinisch psycholoog) van Zuyderland Geestelijke Gezondheidszorg. Dit kan door een telefonisch of e-mail consult of een eenmalig consult Face to Face waarbij de patiënt eenmalig wordt gezien door de psychiater (of een klinisch psycholoog). Een eenmalig consult bestaat uit een psychiatrisch onderzoek: anamnese, psychiatrische en somatische voorgeschiedenis, familieanamnese, mentale status, relevantie biografische en sociale gegevens en medicatiegebruik.

Financiering
Financiering van consultatie verloopt via gelden van de zorgverzekeraar. Elke (waarnemer voor een) huisarts aangesloten bij Meditta kan een beroep dien op een collegapsychiater van Zuyderland. Het maakt hierbij niet  uit of het al dan niet een bij GGz Zuyderland bekende patiënt betreft. 

Verwijscriteria

De huisarts heeft advies nodig over een vraag betreffende diagnostiek, medicatie, bejegening, behandeling of verwijzing. 

Een intercollegiaal consult kan niet worden aangevraagd om een regulier aanmeldingstraject voor de tweedelijns GGz te omzeilen of te verkorten.

Huisarts

  • Telefonisch consult: de huisarts belt triagist Zuyderland Geestelijke Gezondheidszorg: 088-459 93 93 tussen 9.00 en 13.00 uur en geeft aan dat hij belt voor telefonisch consult. 
  • E-mailconsult: mailt zijn vraag en relevante informatie naar consultggz@zuyderland.nl en ontvangt binnen 2 werkdagen antwoord. Bij een complexe vraag betreft dit 5 werkdagen.
  • Eenmalig consult door psychiater of klinisch psycholoog: huisarts neemt telefonisch contact op met triagist (088-459 93 93). Geeft duidelijk aan dat het om een eenmalig consult met expliciete consultvraag en relevante informatie van de patiënt gaat. Ontvangt schriftelijk (binnen 4 weken) een rapportage van de specialist van Zuyderland Geestelijke Gezondheidszorg.
  • Blijft behandelverantwoordelijke voor patiënt.

De consultgever heeft 90 minuten om het gesprek af te ronden. Als er onvoldoende voorinformatie bekend is of anderszins te verwachten valt dat de 90 minuten (dit is inclusief rapportage) ver overschreden zullen worden, is het mogelijk om alsnog de cliënt regulier aan te melden. 

Patiƫnt

  • In geval van een FTF consult wordt de patiënt binnen 3 weken eenmalig gezien door psychiater of klinisch psycholoog

POH'er

Ook de POH'er kan een vraag stellen aan GGz Zuyderland. In dat geval zal de triagist de POH'er te woord staan. 

Specialist

  • Telefonisch consult: triagist formuleert samen met de huisarts de vraag aan de speciialist en de triagist stuurt deze door naar de specialist. Bij een complexe consultvraag wordt binnen 5 werkdagen geantwoord. Bij een zeer complexe vraag, wordt een termijn afgesproken.
  • E-mailconsult: beantwoording binnen 2 werkdagen. Bij een complexe vraag wordt binnen 2 werkdagen een mail gestuurd met een termijn waarin het consult beantwoord wordt (standaardtermijn is 5 werkdagen).
  • Eenmalig consult door psychiater of klinisch psycholoog: secretariaat plant het consult. De specialist onderzoekt de patiënt binnen 3 weken en stuurt vervolgens binnen 1 week een rapportage aan de huisarts.

Stroomdiagram

Bron, samenstellers, revisiedatum

Bron: Beleidsregels Nza, Bureau HHM (Generalistische Basis GGz verwijsmodel en productbeschrijvingen), Beleidsdocumenten CZ
Samenstellers: huisarts W. Dominicus, huisarts P. Bergmans (MCC Omnes), algemeen coördinator L. Crasborn (MCC Omnes), psychiater A. de Bie, specialist ouderengeneeskunde M. Vromen, Mental Health Deskundige M.C.A. van Montfort, Manager GGz J.J. Pirson (Meditta), 
Revisiedatum: mei 2021